mrkvovy krem na oktobrrr

Mrkvový krém s kukuričným chlebom

Druhý recept z rady jesenného špeciálu je vynikajúca, krémová polievka plná sladkej mrkvy. Priznám sa, husté polievky nikdy nepatrili k mojím najobľúbenejším. Od kedy máme vlastnú domácnosť, postupne mením svoj názor a prichádzam im na chuť. Sú jednoduché a sýte.

Naša mrkvová s kukuričným chlebom vznikla celkom náhodou ešte minulú zimu, keď v chladničke nebolo takmer nič okrem mrkvy a v chlebníku žiadne pečivo. Hlad bol v tomto prípade dobrým radcom. Príde vám tento recept príliš jednoduchý? Veď aj o tom varenie je! Pripraviť niečo, čo dobre chutí, zasýti a predovšetkým tým nezabijete pol dňa v kuchyni. Týmto heslom sa pri varení riadim ja. Zvládne ju každý a kombinácia mrkvy, kukuričného pečiva a mätového jogurtu vás dostane.

mrkvový krém - recept

kosik2

Na mrkvový krém s kukuričným chlebom budete potrebovať:
1 kg mrkvy
1 veľká cibuľa
½ masla
1 ks stopkového zeleru
1 liter zeleninového vývaru
zväzok petržlenovej vňate a tymiánu
1,5 dl smotany
čerstvo namleté čierne korenie a soľ

 

Kukuričný chlieb:
170 g kukuričnej múky
120 g hladkej múky
1,5 lyžičky kypriaceho prášku
¼ lyžičky sódy
1 vajce
1 lyžička soli
2 lyžičky masla
1 dl mlieka
hrsť nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate

 

mrkvový krém - recept

 

A takto na to:

  • Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na masle, pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu, zeler, soľ, čierne korenie a poriadne premiešajte, aby sa mrkva obalila v masle. Chvíľku poduste a podlejte zeleninovým vývarom. Na okraj hrnca zaveste zväzok byliniek, prikryte pokrievkou a na miernom ohni za občasného miešania nechajte variť približne 40 minút. Zväzok byliniek vyberte a ponorným mixérom rozmixujte na jemnú kašu. Podľa potreby zalejte smotanou. Krém ešte vareškou premiešajte, pridajte kúsok masla a na 5 minút prikryte pokrievkou. Všetky chute sa krásne prepoja a môžete podávať. Na tanieri dozdobte polievku jogurtom, v ktorom rozmiešajte najemno nasekanú mätu, petržlenovou vňaťou a dávkou olivového oleja.
  • A ako si pripravíte kukuričný chlieb? Predhrejte rúru na 190 stupňov, vymažte plech olejom a posypte múkou. Do misky vsypte obe múky, kypriaci prášok, sódu, soľ a vareškou ich premiešajte. Pridajte vajce, roztopené maslo, mlieko a hrsť vňate. Všetko spolu poriadne vymieste tak, aby sa suroviny prepojili.
  • Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske asi na 1 cm. Na krájanie použite nôž na pizzu, vznikne vám osem trojuholníkov. Tie poukladajte na plech, vložte do rúry a pečte 25 minút. Kukuričný chlieb sa výborne hodí k našej mrkvovej polievke.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

mrkvovy krém

mrkvovy krém

mrkvovy krém

mrkvovy krém

mrkvovy krém

mrkvovy krém

 

Mižu

Vaše komentáre