Kláštorské kosti

posted in: Hlavné jedlá | 0


Mám veľmi rád údené pečené rebierka. Je to jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý a pritom ide o skutočnú delikatesu. Nečudo, že som na ne počas víkendu dostal chuť. Tajomstvom dobre pripravených rebierok je omáčka, ktorou ich pred pečením poriadne potrieme. A keďže poslednú dobu obľubujem pálive a po ruke mám vždy nejaké chilli, rozhodol som sa pre sladkú chilli marinádu s hnedým cukrom a citrónovou šťavou. V príprave klasických pečených rebierok a tých údených je zásadný rozdiel. Zatiaľ čo pri neúdených rebrách je dôležité aby sa v omáčke marinovali niekoľko hodín, pri tých údených je to nepodstatné. Omáčka nám vytvorí len peknú glazúru na povrchu a chuť vnútra veľmi neovplyvní.

Mimochodom, názov Kláštorské kosti – nemá to samozrejme nič spoločné s mníchmi, len rebrá sú kosti a moja adresa je Kláštorská ulica.. Ako som spomenul pri Naozaj poctivej šošovicovej polievke rebrá pred pečením nie je nutné variť, ale keďže som z nich chcel získať aj údený vývar na polievku, tak som ich nejakých 45 minút povaril v jemne osolenej vode.

06-06-IMG_2882ii

kosik2

Na kláštorské kosti, alebo údené pečené rebrá budete potrebovať:
1,5kg údených bravčových rebier
a na omáčku, ktorá nám vytvorí glazúru potom:
4 strúčiky cesnaku
2 väčšie chilli papričky
Čierne korenie celé
trochu rasce
2 lyžičky hnedého cukru
2 lyžice dobrého a podľa možnosti domáceho kečupu bez éčiek
2 lyžice EV olivového oleja
1 lyžicu červeného vínneho octu
Hrubozrnú soľ

 

03-03-IMG_2859

 

A takto na to:

  • Tajomstvom dobre upečených údených rebier je omáčka, ktorou ich budete potierať. Musí byť silná, s výraznou chuťou. Vezmite si dve čerstvé chilli papričky a narežte ich najemno. Vhoďte do mažiara, pridajte 4 strúčiky cesnaku, hrubozrnú soľ, celé čierne korenie, hnedý cukor (ten môžete nahradiť medom) a rascu. Všetko spolu poriadne podrvte. Pridajte lyžicu červeného vínneho octa a podľa vašich možností aj domáci kečup. Premiešajte a pridajte olivový olej. Táto omáčka vytvorí počas pečenia krásnu glazúru a olivový olej dodá rebrám nádherný lesk.
  • Omáčkou poriadne potrite rebrá, tak, aby boli kompletne obalené, vložte do zapekacej misy a šup s nimi do vyhriatej rúry.
  • Pečte v rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 minút, potom prepnite rúru do režimu gril a nechajte ich dnu ešte ďalších 10 minút. Rebrá môžete počas pečenia sem-tam otočiť, prípadne tiež potierať omáčkou, ktorá sa vám zvýšila.
  • K takto pripraveným rebrám sa ideálne hodia domáce zaváraniny, ideálne sú kyslé uhorky, baranie rohy, feferóny. Kečup, horčica, chren, na kolieska nakrájaná cibuľa a samozrejme dobrý chlebík.

 

Kláštorské kosti

 

10-10-IMG_3017

 

Kamil

Vaše komentáre