karlovarska_knedla

Karlovarská knedľa, pečené kura, červená kapusta

Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest5Share on Tumblr0Print this page

Knedle su špecialitou nemeckej, rakúskej a českej kuchyne, svoje dôležité miesto majú však samozrejme aj v našej slovenskej kuchyni. Existuje ich veľké množstvo druhov a u nás doma ich máme radi prakticky všetky. Hodia sa k takmer všetkým druhom mäsa a neodmysliteľne k nim patria výdatné omáčky alebo dusená sladká, či kyslá kapusta.

My sme si posledne pripravili karlovarskú knedľu s pečenými kuracími stehnami a červenou kapustou, a tak sa o toto vskutku jednoduché, ale o to lepšie jedlo podelíme aj s vami. Teda presnejšie o recept, lebo všetko čo vidíte na fotkách sme zjedli bleskom.

karlovarsky_knedlik

kosik

Na prípravu karlovarskej knedle budete potrebovať (vyjde asi na 6 porcií):
120 g rožkov (cca 3 ks)
40 g masla (na opraženie)
45 g masla izbovej teploty
1 a ½ lyžičky soli
4 vajcia
300 ml mlieka
550 g hrubej múky
40 g sušených brusníc
Na kura budete potrebovať:
6 ks celých kuracích stehien
2 lyžice mletej sladkej papriky
1 lyžicu kurkumy
vetvičku rozmarínu
2 strúčiky cesnaku
soľ, celé korenie, bobkový list
trochu olivového oleja
lyžičku rasce
Na dusenú červenú kapustu:
1 menšiu hlávku kapusty
1 červená cibuľa
olej
min 2 lyžice cukru
hrsť brusníc
citrónovú šťavu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
nové korenie, bobkový list

karlovarsky_knedlik

A takto na to:

Knedľa:

Rožky nakrájajte na drobné kúsky a zľahka ich opražte na 40 g masla. 45 g masla izbovej teploty rozotrite so soľou, postupne pridávajte jedno vajce po druhom a mixérom rozmixujte. Napokon pridajte mlieko, hrubú múku, nadrobno nakrájané brusnice a opečené rožky. Všetko dobre vareškou premiešajte.

Cesto rozdeľte na tri rovnaké diely. Zabaľte do potravinovej fólie a vytvorte podlhovasté valce. Varte vo vriacej vode 15 minút. Po uvarení knedle rozbaľte a nechajte vychladnúť na mriežke. Krájajte na 1 cm hrubé plátky.

Kura:

Deň pred prípravou kuraťa začnite výrobou nálevu. V asi troch litroch vody rozpustite 10 lyžičiek soli, prihoďte pár bobkových listov, 3 guličky nového korenia a celého čierneho korenia. Priveďte k varu a odstavte. Nálev nechajte vychladnúť. Do už studeného nálevu vložte kuracie stehná a nechajte v chladničke 24 hodín alebo aspoň cez noc. Dosiahnete tak chutnejšie a krehkejšie kuracie mäsko. Samozrejme na druhý deň už so solením mäsa opatrne.

Na druhý deň stehná vyberte z nálevu, osušte a sprudka opečte z každej strany na olivovom oleji, aby sa zatiahlo. Pridajte naň aj rascu. Papriku, kurkumu, soľ a korenie zmiešajte vo vode s trochou oleja a výdatne ním potrite každý kúsok mäsa. Podlejte trochou vody, pridajte cesnak, rozmarín a dajte piecť do rúry pri teplote 180 stupňov. Použite pekáč s pokrývkou. Pečte asi hodinu, mäso občas znova potrite zmäsou papriky a kurkumy a nezabudnite ho podlievať, keď treba. Posledných 5 minút pečte mäso v rúre pod grilom, dosiahnete tak peknú a zlatistú kožu kuriatka.

Kapusta:

V širšom hrnci alebo kastróle k horúcemu oleju prihoďte na jemno narezanú cibuľu a cukor, miešajte a karamelizujte. Po chvíli pridajte na drobno narezanú kapustu. Osoľte a okoreňte, priebežne (ak je to potrebné) ju podlievajte vodou a duste do polomäkka. Kapusta by nemala byť úplne „na blato“. Asi v polovici dusenia prihoďte brusnice. Získate tak zaujímavú kombináciu. Stretli sme sa už aj s tým, že niekto do červenej kapusty pridáva hrozienka, sušené slivky, či slivkový lekvár. Na záver kapustu dochuťte citrónovou šťavou.

Táto trojkombinácia je skvelý nedeľným obedom. Karlovarskú knedľu však pokojne použite aj k iným druhom hydiny, či k hovädziemu alebo bravčovému mäsu bohatými omáčkami. Dobrú chuť.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

karlovarsky_knedlik

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest5Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre