polievka z hokkaido, recept

Hokkaido s habanero

Tekvice kam sa pozriete. Takto to teraz vyzerá na trhoviskách a v obchodoch, ale aj na nete, jednoducho je ich sezóna a každý sa to snaží využiť, uvariť si všetky tie famózne jedlá, ktoré sa z nej dajú pripraviť. A takto má byť, lebo je veľmi dôležité využiť všetko, čo sezóna ponúka a variť z čerstvých ingrediencií keď je ich čas. A keďže tekvíc existuje obrovské množstvo druhov aj receptov na ich prípravu je nepreberné množstvo. My sami sme vám celkom nedávno priniesli recept na klasické krémové rizoto s tekvicou a o tekvici bude reč aj dnes. V rámci nášho jesenného špeciálu si pripravíme krémovú polievku z Hokkaido.

Priznám sa, že túto polievku som prvýkrát ochutnal relatívne nedávno, ale bola to láska na prvú lyžicu. Delikátna chuť, pre mňa skutočný luxus medzi polievkami. Veď sa len pozrite na jej farbu. Toľko teplej oranžovej farby pokope sa len tak nevidí! Samozrejme, že som si recept upravil podľa seba, doplnil o pomarančovú šťavu, neodolal som a prihodil tiež habanero, ktoré polievku nielen ozvláštni, ale pridá jej aj tie správne grády, ktoré jedlo práve v tomto ročnom období zaručene potrebuje. Samozrejme celkom stačí jedna paprička, lebo habanero, to nie je žiadna kápia. Dajte si teda pozor, aby ste papričku poriadne očistili a aby sa vám do polievky nedostali aj jadierka. No a spolu s krutónmi a opraženými tekvicovými jadierkami chuť Hokkaido vynikne ešte viac. Vynikajúca vec.

polievka z hokkaido, recept

kosik2

Na polievku hokkaido budete potrebovať (4 porcie):
1 tekvicu hokkaido
2 mrkvy
1 pomaranč
1 papričku habanero
1 červenú cibuľu
pár lístkov tymiánu, čerstvo mleté čierne korenie, soľ,
tekvicové jadierka, olivový olej, lyžicu masla na zjemnenie chuti
kúsky chleba na krutóny

 

polievka z hokkaido, recept

A takto na to:

  • Tekvicu nie je potrebné lúpať, len ju poriadne umyte. Rozrežte na polovicu a vyškrabte všetky jadierka. Tekvicu narežte na mesiačiky a potom na kocky. Na olivovom oleji osmažte červenú cibuľu, pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu, trochu tymiánu, najemno nasekané habanero zbavené jadierok (!), osoľte a okoreňte a chvíľu restujte. Vhoďte Hokkaido. Pridajte šťavu z celého pomaranča a podlejte vodou, príadne môžete použiť zeleninový vývar. Varte za občasného miešania asi 45 minút, hokkaido a mrkva zmäkne.
  • Ponorným mixeróm všetko rozmixujte do hladka. Keď je polievka veľmi hustá pridajte trochu vody a chvíľku povarte. Zjemnite maslom, dochuťte a nechajte odpočívať, aby sa všetky chute spojili.
  • Na olivovom oleji si opražte tekvicové jadierka s tymiánom, pripravte si aj trochu krutónov. Polievku naložte do tanierov alebo misiek, do stredu krutóny, tekvicové jadierka, trochu olivového oleja a čerstvo mleté čierne korenie.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

Hokkaido, krémová polievka, recept

Hokkaido, krémová polievka, recept

Hokkaido, krémová polievka, recept

Hokkaido, krémová polievka, recept

Hokkaido, krémová polievka, recept

Hokkaido, krémová polievka, recept

Hokkaido, krémová polievka, recept

 

Kamil

Vaše komentáre