Gemista

Tento rok sa nám splnil jeden sen – mať vlastnú letnú kuchyňu. Zriadili sme si ju na terase, spolu so susedom sme pozbíjali pracovný pult, kúpili plynový aj elektrický gril. Zo skrine sme vytiahli dávno nepoužívanu indukčnú jednoplatničku a tak sme plne vybavení na také to vonkajšie letné varenie, keď radšej čas trávime vonku ako zatvorení vnútri medzi 4 stenami. Teda takmer plne vybavení. Jediné, čo nám vonku ešte chýba je rúra, aby sme si sem-tam mohli niečo upiecť. Problém však veľmi elegantne vyriešila nová Remoska.

Keď nás s ponukou na spoluprácu oslovil tento tradičný český výrobca dlho sme neváhali. Poznáme ju totiž ešte z detstva. U nás fičala Remoska naplno každú nedeľu a hlavne moji rodičia sú jej veľkí fanúšikovia. Minulý rok sa po dlhých desaťročiach ich pôvodná Remoska zo sedemdesiatych rokov porúčala do večnosti a tak sme sa so sestrou dohodli, že im novú kúpime pod stromček. A mali veľkú a úprimnú radosť. A rovnakú radosť máme aj z tej našej. Celé leto bude fičať naplno. Skúsime v nej určite mnohé zaujímavé jedlá a Miška v nej určite skúsi aj niečo upiecť.

Dnes vám predstavíme tradičný grécky recept na plnenú zeleninu – Gemista (jemista). Hlavnú úlohu tu hrá paprika, paradajka a ryža. Gréci plnia prakticky každú možnú zeleninu – baklažány, cukety, cuketové kvety, paradajky, papriky atď, atď. Zelenina sa plní zmesou ryže a vydlabaného vnútra zeleniny a asi hodinu sa pečie. Je to dokonalé svieže jedlo a vždy keď sme v Grécku si ho s radosťou dávame v tavernách. V prípade, že máte doma Remosku spravte si toto jedlo v nej. Ak ju nemáte poslúži rúra.

kosik

Na Gemistu budete potrebovať (pre 4 osoby):
4 veľké paradajky alebo veľké papriky
1 cuketu nakrájanú na kocky
veľký hrnček ryže
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
olivový olej extra virgin
soľ, čerstvo mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti

A takto na to:

 

Recept je až primitívne jednoduchý, ale sami viete, že niekedy sú tie najjednoduchšie veci najlepšie. Vrchy paprík odrežte a zvnútra odstránte semiačka. Z vnútra paradajok odstráňte dužinu a narežte ju najemno alebo nastrúhajte strúhadlom.

Na olivovom oleji skaramelizujte v kastróle cibuľu a cesnak. Pridajte dobre premytú ryžu, dužinu z paradajok a na kocky nakrájanu cuketu. Pridajte tiež bylinky podľa chuti. My sme použili tymián, oregano, petržlenovú vňať a kôpor. Zalejte pohárom vody. Ak chcete aby mala ryža delikátnejšiu chuť použite vývar alebo biele víno. Dochuťte soľou a korením. Zakryte a na miernom plameni povarte 6 minút. Ryža by mala byť len spolovice hotová.

Touto zmesou naplňte zeleninu vrchovato, vložte do remosky alebo hlbšieho pekáča, výdatne polejte olivovým olejom, podlejte trochou vody, vývaru alebo vína a pečte asi hodinu. Ak sa rozhodnete toto jedlo pripravovať v rúre nastavte ju na 180 stupňov.

Hotovo! Podávajte s dobrým chlebom a šťavou, ktorá sa vypiekla, prípadne Gemistu môžete podávať ako chutnú prílohu ku grilovaným jedlám. Niekto k zmesi pridáva aj mleté mäso, ale podľa nás je to zbytočné a takto bez mäsa je to fajn.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre