Ensaïmada

Ensaïmada

Share on Facebook6Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest5Share on Tumblr0Print this page

Veľká noc, podobne ako Vianoce, je významným kresťanským sviatkom spojeným s mnohými zvykmi a tradíciami. Začína Zeleným štvrtkom, ktorý bol v minulosti spojený s vykonávaním magických rituálov a praktík na zabezpečenie ochrany proti zlým silám a chorobám, ale i úkonom, ktoré mali zabezpečiť prosperitu. Dodnes sa na celom Slovensku zachoval zvyk v tento deň konzumovať zelené jedlá, čo malo pôvodne priniesť rodine dobrú úrodu.

Zvyky a tradície počas Veľkej noci

V noci zo Zeleného štvrtka na Veľký piatok sa podľa tradičných predstáv stretávali strigy a svojím čarovaním rôzne škodili. Preto sa napríklad cesnakom potierali zárubne stajní a okuroval sa dobytok, aby mu strigy neodobrali mlieko, nebrali hnoj a pod. Tento deň bol tiež spojený s ľúbostnými veštbami a prísnym pôstom. Na Bielu sobotu sa varili a piekli všetky obradové jedlá. Mäso sa smelo konzumovať až vo večerných hodinách. Veľkonočnou nedeľou sa definitívne končil 40 dňový pôst. Posväcovanie jedla bolo taktiež neoddeliteľnou súčasťou týchto sviatkov. V prútenom košíku nesmeli chýbať vajíčka, šunka, klobásky, chlieb a paska (na západnom Slovensku baránok). Nič z košíka sa po vysvätení nesmelo vyhodiť, škrupinky z vajíčka sa pálili v ohni a zvyšky jedla sa dávali dobytku. Veľkonočný pondelok bol a dodnes je vyvrcholením tohto jarného sviatku. Mladí kúpači obchádzali domy v skupinách za sprievodu muziky, šibali a vodou polievali dievčence, aby boli zdravé a pekné. Šibanie bolo typické pre západné, polievanie pre východné Slovensko. Za odmenu dostali pohostenie, vajíčko, peniaze, koláč.

 

Významnú úlohu v období Veľkonočných sviatkov mali: voda (kúpanie v potokoch, studniach a pondelkové oblievanie), zeleň (korbáče pletené zo živého vŕbového prútia) a vajcia (symbol plodnosti a života).

 

Vždy, keď hovorím o vajciach, ich význame a symbolike spomeniem si, hoc to teda nesúvisí s Veľkou nocou, na zmoka. Kto už o ňom počul, dá mi za pravdu, že malá ale vtipná odbočka neuškodí. Zmok je démonická bytosť, najčastejšie v podobe čierneho, mokrého kuraťa, bývajúceho v peci. V minulosti ľudia verili, že svojmu majiteľovi môže priniesť nesmierne bohatstvo. Zmok sa liahol z vajca od čierneho kohúta, noseného pod ľavou pazuchou 9 alebo 13 dní. Počas týchto dní nesmel ten, čo vajce nosil hovoriť, kúpať sa, chodiť do kostola, spať, až kým sa zmok nevyliahol. Svojmu majiteľovi splnil akékoľvek prianie, ale ťažko sa ho bolo zbaviť.

 

ensaimada

 

A ako to bolo s jedlom?

Ale poďme späť k Veľkej noci. Po dlhom, 40 dňovom pôste, by si iste každý z nás chcel dopriať to najlepšie. I keď sa obdobie pôstu dodržiava aj dnes, je to skôr sporadické a trochu voľnejšie ako v minulosti. Prevažovali mäsité pokrmy, šunky, klobásky, pečené mäso. Na stole však nesmeli chýbať varené vajcia, alebo pokrmy zložené z vajec, koláče a alkohol. Veľký význam sa prikladal aj príprave okrúhleho koláča – pasky, ktorý sa piekol iba raz v roku pri príležitosti tohto kalendárneho sviatku a mal obradovú funkciu. Kruhový tvar predstavoval nekonečno bez začiatku a konca, každý člen rodiny si z neho odjedol, čo malo symbolizovať súdržnosť rodiny.

 

Často siahame po tradičných receptoch našich rodín, tento raz sme sa však rozhodli ísť vlastnou cestou. Čo v preklade znamená, že v našej domácnosti prebehla živá diskusia o tom, aký recept pripravíme na Veľkú noc. Rozumejte tomu tak, že taniere lietali. Ja som túto dlhú, predlhú diskusiu vyhrala s tradičným, slávnostným Malorským pečivom. Má okrúhly tvar, je z kysnutého cesta, takže pre mňa spĺňa veľkonočné kritériá. Ensaïmada je nesmierne dobré pečivo. V pôvodnom recepte sa plní bravčovou masťou, čo sme trochu upravili a miesto masti sme ho naplnili naším obľúbeným maslom. Štruktúrou trochu pripomína croissant, jeho príprava je však omnoho jednoduchšia a časovo menej náročná.

 

Ak teda máte chuť na trochu zmeny a lahodného maslového pečiva, spísali sme pre vás recept. Neoľutujete. Nič lepšie ste zo svojej rúry ešte nevytiahli.

 

A nezabudnite. Vo štvrtok jedzte zelené jedlá, v piatok nepracujte a oddychujte, v sobotu zasejte, v nedeľu sväťte a v pondelok vykúpte, vyšibajte alebo sa nechajte vykúpať, vyšibať. Tak budete celý tento rok zdraví, pekní, bohatí a pozberáte dobrú úrodu. Veselú veľkú noc.

ensaimada

kosik

Na prípravu pečiva Ensaïmada budete potrebovať (4 porcie):
100 ml vlažného mlieka
1 lyžičku cukru
1 lyžičku sušeného droždia
280 g hladkej múky
štipku soli
90 g kryštálového cukru
1 celé vajce
1 žĺtok
120 g masla

 

 

ensaimada

A takto na to:

  • Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, preto ich z chladničky vytiahnite minimálne 2 hodiny pred samotnou prípravou. Do vlažného mlieka nasypte lyžičku cukru a sušeného droždia, dobre zamiešajte a nechajte podkysnúť asi 5 minút.
  • Do misy od kuchynského robota nasypte múku, štipku soli, cukor, pridajte vajce a žĺtok. Všetko zalejte kváskom a miešajte s hákovým nástavcom minimálne 5 minút. Lepkavé cesto preložte na múkou vysypanú dosku a mieste ďalšie 2-3 minúty. Cesto musí ostať lepkavé, ale nemalo by sa lepiť na pracovnú dosku. Preto múku pridávajte iba po troškách, až docielite potrebnú konzistenciu. Takto vymiesené cesto preložte do čistej misky vysypanej múkou, misku prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte kysnúť kým zdvojnásobí svoj objem. Približne 1 až 1 a ½ hodiny.
  • Vykysnuté cesto preložte na dostatočne veľkú pracovnú dosku. Dosku a cesto trochu pomúčte, ale múku už nepridávajte, iba v nevyhnutných prípadoch. Cesto by sa malo na dosku trochu nalepiť a bude tak držať vyvaľkaný tvar. Vaľkajte, až kým je hrúbka cesta menšia ako 1 mm, musí byť takmer priesvitné, cca 70 x 45 cm. Ak sa pretrhne, jednoducho ho zalepte. Na tenké, vyvaľkané cesto, po celej ploche prstami ruky naneste v hrubej vrstve všetko maslo. Rolujte cesto po celej dĺžke, až vám vznikne dlhý, hrubý valec. Preneste ho na papierom vyložený plech a zatočte do tvaru slimáka. Prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte ešte 1 hodinu kysnúť.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov, cesto ničím nepotierajte a pečte 15 – 20 minút. Každá rúra je iná. Musíte si to odsledovať. Po vytiahnutí preložte koláč na mriežku a nechajte vychladnúť. Nakoniec posypte práškovým cukrom. Pečivo Ensaïmada je najlepšie čerstvé. Keď ho však raz ochutnáte, len sa za ním zapráši.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

ensaimada

ensaimada

ensaimada

ensaimada

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Share on Facebook6Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest5Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre