real burger a vega burger

Domáce burgre (real burger a veggie burger)

posted in: Hlavné jedlá | 0
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest10Share on Tumblr0Print this page

K letu patrí záhradné grilovanie. Je to jedna z naj vecí na teplých večeroch. Dymová vôňa dokonale upečeného mäsa alebo zeleniny, k tomu ľahké šaláty, bbq omáčky, drinky, víno, či pivo, hmmm.. Skvelé! A k takému dobrému grilovaniu nepochybne patria poriadne burgre. A poviem vám, domáce burgre nie sú žiaden bullshit z fastfoodu, je to poctivé a chutné jedlo. Hovädzie mäso rýchlo opečené na grile a uložené v žemli, doplnené o sviežu zeleninu, dochutené dobrou omáčkou, wauu. Zabudnite na všetky tie fastfoodove napodobneniny, ktoré sa s klasikou nedajú ani porovnať, zožeňte si kvalitné hovädzie, upečte si vlastné burgrové žemle a namiešajte vlastnú omáčku a uvidíte, že taký burger je potom skutočným gastronomickým zážitkom. Ak ho pripravíte partii kamarátov okamžite sa stanete ich hrdinom, fakt, verte mi.

Základom hamburgera je vždy kvalitné hovädzie, ideálne hovädzie predné, ktoré by ste si mali sami namlieť, prípadne to môžete zveriť mäsiarovi, ktorému dôverujete. Len tak budete mať istotu, čo v tom mäse naozaj je, takže ak je to čo i len trochu možné vyhnite sa mletému balíčkovanému mäsu zo supermarketov. Ak si ho meliete sami, tak čo najtesnejšie pred samotnou grilovačkou, ideálne práve vybrané z chladničky, aby sa tuk neoddeľoval pri samotnom mletí. Mäso dokonca nemusíte nijako dochucovať, stačí soľ a čerstvo mleté čierne korenie, tak ešte viac vynikne chuť hovädziny.

Na váš vlastný burger však rozhodne budete potrebovať domáce žemle. Dobré mäso predsa nepokazíte gumenými žemľami z obchodu. Hodia sa sladšie a maslové, ich príprava nie je zložitá, takže sa toho nemusíte báť. No a napokon čerstvá zelenina, listový šalát, trocha cibule a paradajka a hlavne omáčka, ktorú si pripravíte tiež sami. K letu sa hodia svieže chute, takže som vybral grécku omáčku tzatziki, ktorá burger geniálne dochutí a jej príprava je vyložene hračkou. A keďže nielen mäsom je človek živý, pripravil som aj burger bez mäsa. Aj keď nad klasiku určite nie je. Fajn, takže ak si to zhrnieme, dnes u nás nájdete recept na pravý burger, vegetariánsky burger, burgrové žemle a omáčku tzatziki. Celkom dosť, nie? :)

real burger a vega burger

kosik2

 Na real burger budete potrebovať (4 burgre):
800g kvalitného mletého hovädzieho mäsa
vetvičku rozmarínu
čerstvý tymián, rascu
plus plátky paradajky, listový šalát,
syr čedar alebo plátky údeného syra, podľa chuti,
trochu horčice a červenú cibuľu

 

Na veggie burger budete potrebovať (4 burgre):
1 stredne veľký kaleráb
1 cuketu
1 mrkvu
2 vajcia
hrsť hrubej strúhanky
hrsť čerstvej bazalky
lyžičku sušeného oregana
plus plátky paradajky, atď (pozri vyššie)

 

Na grécke tzatziki
500g kvalitného smotanového jogurtu (min. 10%)
1 väčšiu šalátovú uhorku
5 strúčikov cesnaku
EV olivový olej
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu kôpru
trochu šťavy z citróna

 

a na burgrové žemle (8 ks)
375g hladkej múky
1 lyžicu sušeného droždia
pol hrnčeka teplej vody a rovnaké množstvo mlieka
2 lyžice masla (rozspusteného)
1 lyžicu hnedého cukru
1 lyžičku soli
maslo na potretie

 

real a vega burgre, tzatziki

 

A takto na to:

Burgrové žemle

Tak teda pekne poporiadku. Ako ste si všimli, dnes toho chceme zvládnuť viac, ale nie je to nič zložité a k dobrej grilovačke patrí aj poriadna predpríprava. Začnite žemľami, čas na kysnutie a pečenie je to, čo trvá najdlhšie. Do misy vlejte vodu, pridajte droždie a premiešajte nech sa rozpustí. Nechajte oddychovať tak pätnásť až dvadsať minút. V druhej mise zmiešajte všetky ostatné ingrediencie, mimo múky. Teraz spojte obe zmesy a pridajte aj múku. Cesto desať minút mieste, malo by byť trochu lepivé, ale nie moc. Prikryte čistou utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť hodinu.

Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na osem rovnakých dielov (my sme si pripravili šesť žemlí, ale chceli sme poriadne veľké megaburgre!). Každú žemľu vytvarujte v rukách, uložte na trošku pomúčený papier na pečenie, znova prikryte utierkou a nechajte kysnúť polhodinu.

Rúru vyhrejte na 185 stupňov. Jednotlivé žemle potrite roztopeným maslom a pečte asi 20 minút. Vyberte ich na mriežku a nechajte vychladnúť. Alternatívou k týmto žemliam môžu byť aj žemle z tohto receptu na miniburgre.

Tzatziki

Grécka omáčka, alebo ak chcete dip, dobre známa po celom svete je zmäsou jogurtu, uhorky, cesnaku, doplnená o kôpor, olivový olej a trošku citrónovej šťavy. Ideálne sa hodí ku grilovaným mäsám. Tú môžete pripraviť počas pečenia žemlí, keďže pred samotným podávaním by mala odpočívať v chladničke. Olúpanú uhorku nahrubo nastrúhajte, šťavu z nej poriadne vytlačte a pridajte k jogurtu. Prihoďte pretlačené, alebo najemno nasekané strúčiky cesnaku a premiešajte. Tzatziki by maly byť husté a mali by ste v nich cítiť cesnak. Dochuťte soľou, pridajte nasekaný kôpor, čerstvo mleté čierne korenie, citrónovú šťavu a olivový olej. Odložte do chladničky aj na niekoľko hodín.

Hovädzí burger

Ako som spomenul, mäso na burger pomeľte tesne pred grilovaním, malo by byť čo najchladnejšie. Ak ste dali prednosť už pomletému mäsu, takisto ho začnite spracovávať tesne pred grilovaním a znovu priamo z chladničky. Ide o to, že chladné mäso bude lepšie držať pokope. Pokiaľ máte naozaj kvalitné mäso, nemusíte doň vôbec nič pridávať. Do hovädzieho burgra nepatrí žiadne vajce, žiadna strúhanka, vystačíte si čiernym korením a soľou (v USA existuje kopec podnikov, kde do burgrov nedávaju ani soľ a korenie, všetko dochucovanie sa deje medzi žemľami, prostredníctvom omáčok a zeleniny, teda chute sa spoja až v ústach). Ja mám však veľmi rád čerstvé bylinky a tak som v mažiari rozdrvil tymián, rozmarín, hrubozrnú soľ, trochu rasce, zalial trochou olivového oleja a vmiešal do mäsa. Vytvarujte placky hrubé aspoň dva centimetre, priemer si prispôsobte žemliam, naše však mali tak desať cm.

Veggie burger

Alternatíva pre tých, ktorí mäso nemusia. Nahrubo nastrúhajte cuketu, kaleráb aj mrkvu, pridajte vajcia a strúhanku, okoreňte a osoľte, nezabudnite aj na hrsť bazalky. Konzistencia by mala byť taká, aby sa relatívne ľahko dali tvarovať hrubšie placky. Musíte si ju ustrážiť, každý kaleráb a cuketa majú predsa inú veľkosť, takže pomerovo si to jednoducho musíte prispôsobiť. Možno budete musieť pridať strúhanku, či vajce, prípadne trochu múky, pokojne aj špaldovej. Vytvarujte rovnako veľké burgre ako sú tie z mäsa.

Grilovanie

Mäso ukladajte na poriadne horúci gril a v strede trochu pritlačte. Rovnako tak vega burgre. Aj mäso a aj zeleninová varianta sa trošku scvrkne. Ak máte naozaj kvalitné mäso nie je nutné ho piecť dlho, v strede by malo byť ružové ako pri steaku. Konieckoncov burger francúzi nie nadarmo nazývajú steak haché. ;) Žemle rozrežte a z vnútornej strany ich tiež trochu opečte na grile. Hotové mäso vyberte na tanier a nechajte chvíľku odpočívať. No a potom je to už hračka. Spodok žemle, trochu horčice, pár šalátových lístkov, mäso, resp. vega variantu, syr, paradajky a cibuľa, poriadnu lyžicu tzatziki a vrch žemle. Hotovo a naozaj veľký luxus!!

 

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

real a vega burgre, tzatziki

tzatziki, burger, hamburger, recept

 

Kamil

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest10Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre