parena knedla a segedin

Domáca parená knedľa a segedín

Kysnuté cesto, zemiaky a biele pečivo sú moja závislosť. To znamená, že ani na knedľu v akejkoľvek podobe, či už parenú, zemiakovú, karlovarskú, viedenskú nedám dopustiť. Hlavne nech je poctivo pripravená, najlepšie domáca. Naša kamarátka, ktorá žije v Austrálii sa knedlí tiež nevie dojesť. Vždy keď zavíta do Európy alebo na Slovensko prepadáva šialeným kombináciám. Naposledy som ju videla prichádzať k stolu s plným tanierom knedlí so spišskými pirohami. V lete ma veľmi prosila, aby som jej napísala recept. Preto som sa rozhodla urobiť jej aj vám radosť a napísať tento a ďalšie recepty na rôzne druhy knedlí.

Často krát okolo seba počujem horekovanie, koľko času taká príprava zaberie. A pritom vyrobiť si knedľu doma nie je nič zložité. Trochu múky, trochu droždia a zdravé ruky na vyhnetenie cesta. Brnkačka! A ak by ste predsa len váhali, berte to ako psychohygienu v predvianočnom období; veď čo môže byť upokojujúcejšie a relaxačnejšie ako hnetenie cesta?

Verím, že sa vám aj mojej kamarátke recept podarí a po kupovanej parenej knedli už ani nezaškúlite. Nech vám to kysne. (Miška)

Keďže domácu parenú knedľu nebudete jesť len tak, k receptu na ňu sme pripojili aj recept na segedínsky guláš, tak ako si ho pripravujeme my doma. Treba však povedať, že recept na segedín je všeobecne známa vec a až na drobné detaily sa jednotlivé verzie nelíšia. Možno sa občas mení pomer surovín, ale to je asi tak všetko. Preto recept naň berte len ako doplnok, nemá v tomto prípade hrať prím a knedľu si môžete pripraviť s čímkoľvek na čo máte chuť. Ak sa vám knedľa ešte zvýši, ideálne je ju obaliť vo vajíčku, tak ako si každý občas pripravuje aj chlebík. Dobrota! (Kamil)

domáca parená knedla a segedín

kosik

Na domácu parenú knedľu budete potrebovať (2 kusy):
500 g polohrubej múky
2 a ½ lyžičky soli
7 g sušeného droždia ( ½ kocky čerstvého)
1 lyžičku cukru
250 ml mlieka
1 vajce
20 g masla, ďalšie na potieranie

 

Na segedín budete potrebovať (4 porcie):
1 kg bravčového pliecka
1 kg kyslej kapusty (najlepšia je samozrejme domáca)
4 cibule
lyžicu bravčovej masti
2 strúčiky cesnaku
lyžičku rasce
lyžicu červenej papriky
bobkový list
350 ml sladkej smotany
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

 

 

domáca parená knedla a segedín

A takto na to:

KNEDĽA:

  • Všetky suroviny by mali mať približne rovnakú teplotu, preto si mlieko a vajce vyberte z chladničky o čosi skôr. V malom hrnčeku ohrejte 100 ml mlieka tak, aby bolo teplé. Nesmie byť vriace. Nasypte lyžičku cukru, sušené droždie, premiešajte a nechajte podkysnúť. S čerstvým droždím postupujte rovnako. Do veľkej misy nasypte múku so soľou a premiešajte, kým podkysne kvások, nechajte múku na teplom mieste. Ja ju dávam ku krbu.
  • V miske s múkou vytvorte jamku, vlejte kvások a trochu premiešajte. V samostatnej miske vyšľahajte vajce s troškou zvyšného mlieka a prelejte do misy s múkou. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a zvyšok mlieka. Cesto najskôr spracujte príborovým nožom, potom mieste rukami. Preložte ho na pracovnú dosku a mieste. Múku pridávajte len minimálne, ak sa cesto prilepuje o dosku. Po dobrom vyhnetení bude držať tvar a bude jemne lepkavé, tak to má byť. Misu vysypte múkou, vložte do nej cesto, prekryte potravinovou fóliou a utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte valčeky, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Široký hrniec naplňte vodou, prekryte kúskom čistého bieleho plátna a po vonkajšej strane upevnite hrubou gumičkou, alebo šnúrkou. Vodu priveďte k varu.
  • Podkysnuté knedle preložte na plátno, prekryte rovnako širokým hrncom a nechajte pariť 20 minút. Počas varenia neodkrývajte hrncovú pokrývku. Zaparené knedle preložte na dosku, popichajte špilkou a potrite maslom.

 

SEGEDÍN:

  • Cibuľu nakrájajte na malé kocky. V hrnci si rozpáľte masť a prisypte do nej rascu. Ihneď ucítite intenzívnu vôňu. Pridajte cibuľu a chvíľu restujte. Keď je cibuľa do zlatova pridajte aj mäso nakrájané na kocky, bobkový list, strúčiky cesnaku, okoreňte a osoľte. Nechajte mäso zatiahnuť. Posypte paprikou, premiešajte a na miernom ohni duste. Nemalo by sa stať, že sa vám paprika spáli a zhorkne, mäso pustí svoju vlastnú šťavu a tak sa nebude pražiť, ale dusiť. Samozrejme na mäso si dávajte pozor. Cca po 15 až 20 minútovom dusení podlejte vodou. Po ďalších desiatich minútach môžete pridať nakrájanú a jemne prepláchnutú kapustu. Ak je to potrebné podlejte všetko trochou vody a varte asi hodinu, resp. dovtedy, dokým mäsko nebude mäkkučké.
  • Na záver už len segedín zalejte smotanou a poriadne zamiešajte. Ak je to potrebné osoľte a okoreňte. Ak máte radi segedín hustejší, pri dusení mäsa môžete pridať aj nastrúhaný zemiak.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

domáca parená knedla a segedín

parena knedla a segedin

domáca parená knedla a segedín

domáca parená knedla a segedín

Mižu a Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre