domáca ciabatta - recept

Domáca ciabatta

Typická svojim rozčaptaným zjavom, na povrchu lahodne chrumkavá, no vo vnútri jemne nadýchaná s pórovitou štruktúrou. V doslovnom preklade znamená ciabatta papuče, práve pre svoj typický tvar. Ciabatta sa vyrába z veľmi mokrého cesta, s ktorým je ťažšia manipulácia, no výsledok stojí za to! Toto talianske biele pečivo bolo vytvorené v roku 1982 ako reakcia talianskych pekárov na šíriacu sa popularitu dovážaných francúzskych bagiet. A musím uznať, podarilo sa! Časom sa rozšírila do celého sveta a vzniklo mnoho variant. Podáva sa k mäsu, cestovinám, ako sendvič, alebo len tak jemne ochutená olivovým olejom, soľou a bylinkami. Základný recept sa skladá z dvoch hlavných ingrediencií: biela múka a droždie. Pri jej pečení sa však pripravte na časovú náročnosť. Samotný kvások kysne 12 hodín, preto je ideálne ak si ho pripravíte deň vopred. Zvyšok je len o poctivom dodržiavaní prísad a predovšetkým, zmierte sa s tým že cesto bude neobyčajne lepkavé a mokré až do samého konca. Ale tak to má byť!

domáca ciabatta - recept

kosik2

Na prípravu kvásku budete potrebovať:
1/2 lyžičky sušených kvasníc
150 ml vody
3 lyžice vlažného mlieka
1⁄2 lyžičky medu
150 g hladkej múky
a na prípravu Ciabatty budete potrebovať (dva bochníky):
1⁄2 lyžičky sušených kvasníc
250 ml vody
1⁄2 lyžice olivového oleja
350 g hladkej múky
2 1⁄2 lyžičky soli

 

domáca ciabatta - recept

 

A takto na to:

  • Najprv si pripravte kvások. Do veľkej nádoby s vlažnou vodou a mliekom vsypte sušené kvasnice a nechajte ich 5 minút postáť. Pridajte med a vareškou premiešajte tak, aby sa med i kvasnice rozpustili. Pri práci s kvasnicami a droždím nikdy nepoužívajte kovové predmety. Pridajte múku (pokojne všetku naraz) a vareškou miešajte, kým nevznikne riedke cesto. Misu prikryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote odpočívať 12 hodín.
  • Do malej nádoby s vlažnou vodou vsypte kvasnice, po 5 minútach premiešajte tak, aby sa rozpustili. Do kvásku, ktorý ste si pripravili predchádzajúci deň nalejte olivový olej a rozpustené kvasnice. Všetko spolu dobre premiešajte. Pridajte múku a soľ, vareškou rázne miešajte asi 5 – 7 minút až sa bude cesto oddeľovať od stien. V tejto fáze je dôležité, aby ste nepodľahli pokušeniu pridávať múku, aby sa s cestom ľahšie pracovalo. Je lepkavé, lebo také má byť!
  • Misu prikryte čistou utierkou, cesto po 3 hodinách strojnásobí svoj objem a bude plné bubliniek. V mnohých receptoch na prípravu chleba po prvom kysnutí cesto zrazíte, znova miesite a opäť necháte kysnúť. Pozor! V tomto prípade to nerobte. Cesto bude po vykysnutí nadýchané a také musí ostať, preto všetky ďalšie kroky robte s veľkou opatrnosťou, akoby ste narábali s krehkou vaječnou škrupinou.
  • Výdatne pomúčte dva plechy. Cesto v mise vareškou rozdeľte na dve rovnaké časti (ja som to robila poriadne pomúčenými rukami). Prvú polovicu vyberte z misy a pomúčenými rukami vytvarujte na obdĺžnik cca 30 cm dlhý. Kratšie strany zaoblite podložením (prstami nadvihnite kratší okraj cesta a zahnite ho jemne nadol smerom k doske, opakujte aj na opačnej strane). To isté zopakujte pri druhej časti cesta. Oba bochníky na plechu nechajte neprikryté kysnúť ďalších 20 minút a zapnite rúru na 220 °C. Po 20 minútach sa bochníky ešte viac rozpľasnú a budú strašne nízke. Pri pečení narastú a budú vyzerať presne tak, ako má pravá ciabatta vyzerať takže žiadne obavy.
  • Ja som piekla oba plechy naraz v teplovzdušnej rúre cca 30 minút. Každá rúra je iná, preto odporúčam po 25 minútach skontrolovať poklopaním po spodnej časti chleba. Ak je zvuk dutý, je to tam a vaša ciabatta je hotová.
  • Môžete a nemusíte: Pri chlebíkoch s chrumkavou kôrkou sa odporúča para. Ak sa rozhodnete, že to chcete vyskúšať, urobte nasledovné. Pri predhrievaní rúry do nej vložte hlbokú misu s ľadom. Keď bude ľad napoly roztopený vložte plechy s bochníkmi. Nádobu s vodou vytiahnite po asi 15 – 20 minútach pečenia a dvierka rýchlo privrite, aby neuniklo veľa tepla. Alebo postriekajte rozohriatu rúru rozprašovačom, vložte plechy a rozprašovanie vody po stenách rúry opakujte ešte 3 krát vždy po dvoch minútach. Vodu v žiadnom prípade nestriekajte na osvetlenie a do ventilátora.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

domáca ciabatta - recept

domáca ciabatta - recept

domáca ciabatta recept

ciabatta

domáca ciabatta recept

ciabatta

Mižu

Vaše komentáre