Divoká ryža s hrachom, syrom feta a grilovanou repou

Pred pár rokmi sme sa ocitli v malej rodinnej reštaurácii kdesi na Chalkidiki tesne pred záverečnou. Domáci nás však ochotne usadili s tým, že jedla je dosť a aj tak ho treba zjesť. Povieme vám, že chody sa striedali v neuveriteľnom tempe a my sme museli ochutnať určite zo všetkého čo v ten deň uvarili.

Už si nepamätáme ako sa tá taverna volala, súkromne sme si ju nazvali taverna u mamičky. V kuchyni sa totiž obracala mama rodiny, syn robil čašníka a pomocné sily boli na 100% tiež z rodiny. Mimoriadne vtipné bolo, keď nás pani domáca od dverí pozorovala či jeme a či nám patrične chutí. A chutilo. Všetko bolo fantastické a dokonale pripravené. A najviac nám chutil ryžový šalát, ktorý sme dostali hneď na začiatku ako predjedlo. Uvarená ryža vo veľkej mise, pečená repa a syr feta, všetko zaliate olivovým olejom s riadnou dávkou byliniek. Tak si ho skúsme spoločne pripraviť.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SOS a ich Quinou – www.ricesos.com

kosik

Na prípravu divokej ryže budete potrebovať:
250 g SOS ryža exotics Salads
4 malé červené repy
1 hrnček mrazeného hrachu
pohár čiernych kvalitných olív
balenie syru feta
olivový olej extra virgin
za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
šťava z jedného citróna
sušené oregano

A takto na to:

Ryžu prepláchnite v sitku pod prúdom studenej vody. Varte ju v pomere 1:3 v osolenej vode. Do vody môžete pridať jeden klinček a nové korenie. Varte 15 minút, potom ju sceďte a nechajte vychladnúť. Klinček a nové korenie vyhoďte.

Repu olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Orestujte na panvici na olivovom oleji dokým nebude chrumkavá alebo ju ugrilujte. Hrášok trochu povarte v horúcej vode. Repu s hráškom zmiešajte s ryžou, pridajte nakrájané čierne olivy, veľké množstvo nalámaného syra feta a výdatne všetko zasypte petržlenovou vňaťou (prípadne koriandrom), oreganom a zalejte olivovým olejom. Pokvapkajte šťavou z jedného citróna. Šalát sa hodí ako malé predjedlo alebo ako studená príloha.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre