chlieb fougasse

Chlieb Fougasse

posted in: Chlieb a pečivo | 0
Share on Facebook32Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest2Share on Tumblr0Print this page

Keď nám prišla ponuka na spoluprácu od značky olivových olejov Borges príliš sme neváhali. Olivový olej u nás totiž tečie potokom. Pridávame ho takmer všade a život bez neho si nedokážeme predstaviť. Takto sme sa to naučili pri našich pravidelných cestách po Grécku. Navyše je tento olej veľmi zdravý, ale to sami isto viete. Je pevnou a neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne a tak sme pri rozhodovaní aký recept za jeho pomoci pripravíme zamierili práve do stredomoria, konktrétne do Provensálska a siahli po niečom skutočne rustikálnom.

Chlieb fougasse je typickým pečivom francúzskej kuchyne v provensálskom regióne. Vďaka olivovému oleju je cesto vláčne a vy si ho zamilujete na prvé sústo. Úprimne, pripravovali sme ho dva dni po sebe a nevedeli sa ho dojesť. Pri druhej príprave sme na chlieb použili okrem olív a rozmarínu aj paradajky a červenú cibuľku. Jeden lepší ako druhý. Olivovým olejom nešetrite a nebudete ľutovať. Ak si chcete dopriať chuťovo luxusné a zároveň na prípravu veľmi jednoduché pečivo, recept je pre vás ako stvorený. Jeden z najlepších chlebov, aké sme kedy napiekli.

chlieb_fougasse

kosik

Na prípravu fougasse budete potrebovať (dva bochníky):
260 ml vlažnej vody
2 lyžičky sušených kvasníc
2 lyžičky cukru
530 g hladkej múky
2 lyžičky soli
1 strúčik cesnaku
80 g olivového oleja Borges extra virgin
olej Borges extra virgin navyše pred pečením
olivy
rozmarín
vločky morskej soli

chlieb_fougasse

A takto na to:

Do vlažnej vody nasypte cukor, droždie a po 5 minútach premiešajte. Nechajte kvások podrásť. Múku so soľou v mise premiešajte a uprostred vytvorte jamku. Do nej nalejte vykysnutý kvások a vareškou zamiešajte toľko múky, aby vzniklo riedke cestíčko. Nechajte 5 – 10 minút odpočívať, až sa v riedkom ceste vytvoria bublinky.

Na miesenie použite robot s hákovým nástavcom. Pridajte pretlačený cesnak, prilejte do misy 80 g oleja a mieste cca 10 minút. Vznikne lesklé, mierne lepkavé cesto.

Na ruky si rozotrite lyžicu olivového oleja, vyberte cesto z misy a poriadne ho ponatierajte olejom na rukách. Cesto vložte do čistej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte 1 až 1 a ½ hodiny kysnúť. Po vykysnutí rozdeľte na dve rovnaké polovice.

Dva plechy na pečenie vysteľte papierom na pečenie a jemne poprášte múkou. Cesto roztláčajte do oválneho tvaru asi 30 cm dlhé a 1 cm hrubé. Na vyrezávanie použite cukrársku stierku. Narežte cesto po dĺžke a ďalších 6 zárezov po stranách. To isté opakujte aj s druhým cestom.

Na záver poukladajte olivy, malé vetvičky rozmarínu a posypte vločkami soli. Polejte olivovým olejom a nechajte ešte 15 minút odpočívať na teplom mieste. Predstavivosti sa medze nekladú, druhý chlieb dozdobte paradajkami (čerstvými, alebo sušenými), červenou cibuľkou a pod.

Pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 220 stupňov 8 – 12 minút. Chlieb fougasse je najlepší čerstvý.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

chlieb_fougasse

chlieb_fougasse

chlieb fougasse

chlieb_fougasse

chlieb_fougasse

chlieb_fougasse

chlieb_fougasse

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Share on Facebook32Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest2Share on Tumblr0Print this page

Vaše komentáre