Arašidový cheesecake

Prvý raz som arašidové maslo jedla keď som počas vysokej školy cez prázdniny pracovala v Škótsku. Dodnes si pamätám s akou nedôverou som vkladala lyžicu do úst. Je to ozaj vtipné, lebo dovtedy som o arašidovom masle vedela len z amerických filmov. U nás sa v obchodoch nepredávalo. No ale k veci. Zachutilo mi a keď sa začalo predávať bežne aj na Slovensku, takmer som vyskočila z kože. A prečo o tom hovorím? Nedávno ma jeden kamarát poprosil, aby som mu na rodinnú oslavu napiekla arašidový cheesecake. Napiekla. Zjedli ho za necelú pol hodinu a hneď volali, že bol fantastický a nabudúce si prosia dvojnásobnú porciu. Hneď som vedela, že tento recept musí ísť na náš blog.


Mimochodom, prezradím vám jedno cukrárske tajomstvo. Pripraviť cheesecake je tá najjednoduchšia vec na svete. Zmiešate jedno, druhé a tretie, zapečiete alebo vychladíte a je hotovo. Ale nikomu to neprezraďte, to je len medzi nami, cukrármi. Tak ako? Vyskúšate ho i vy?

kosik

Na prípravu arašidového cheescake budete potrebovať (20 cm priemer) :
2 žĺtka
20 g oleja
20 g mlieka
20 g hladkej múky
štipku soli
20 g holandského kakaa
2 bielka
40 g kryštálového cukru
2 celé vajcia
100 g práškového cukru
500 g mascarpone
100 ml smotany 33%
450 g arašidového masla
Na dozdobenie:
čokoláda
nasekané nesolené arašidy

A takto na to:

 

Na prípravu použite tortovú formu s priemerom 20 cm. Najprv pripravte cesto. V jednej miske zmiešajte žĺtka, olej a mlieko. Pridajte preosiatu múku so soľou a kakaom a premiešajte. Na záver do cesta primiešajte vyšľahané bielka. Cesto prelejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Po vytiahnutí z rúry cesto z formy nevyberajte.

Kým sa cesto pečie, pripravte arašidový krém. V mise vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom, pridajte mascarpone, smotanu a na záver arašidové maslo. Všetko dobre premiešajte, aby sa jednotlivé prísady spojili. Krém prelejte do formy s cestom a pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 135 stupňov približne hodinu. Pri pečení môžete použiť vodný kúpeľ, čo zabezpečí že cheesecake po vytiahnutí nepopraská. V takom prípade si nachystajte vyšší plech, vložte doň alobalom obalenú formu s koláčom a zalejte vriacou vodou. Pečte približne hodinu.

Po vytiahnutí nechajte cheesecake 2 hodiny odpočívať pri izbovej teplote a potom ho na 1 hodinu zachlaďte. Cheesecake vytiahnite z formy, dozdobte roztopenou čokoládou a nasekanými arašidmi.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre